Voetbal

maandag 25 februari 2013

Amateurvoetbal en gedragscode

Amateurvoetbal en gedragscode

Er is de laatste maanden na het verschrikkelijke incident in december 2012 in Almere al heel veel over respect tijdens het voetbal gesproken en geschreven. 

promo banner


Helaas zijn er daarna al weer de nodige zaken voorgevallen en opvallend vaak ook nog eens binnen het profvoetbal in Nederland. Zondag 24 februari 2013 ging het na afloop van de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en PSV ook weer mis, en wel tussen de spelers Jeremain Lens en Joris Mathijsen.

Mooi voorbeeld van voetbal en gedragscode


Over het laatste incident wil ik niet hebben aangezien daar al meer dan genoeg aandacht aan wordt besteed. Waar ik het wel over wil hebben is de gedragscode in het amateurvoetbal in het algemeen, over de inhoud van deze gedragscode (de gedragsregels) zal ik in het volgende blog berichten.

Gedragscode is hulp voor amateurclubs

Het amateurvoetbal in Nederland is een sport die miljoenen mensen dagelijks bezighoudt en gelukkig verlopen de meeste wedstrijden dan ook zonder problemen.

Om dit zo te houden is het belangrijk om te weten hoe je met elkaar om moet gaan en welke 'spelregels' er worden gehanteerd binnen en buiten het veld. Maar ook hoe je eigen amateurclub problemen kan voorkomen of op kan lossen.
De KNVB heeft in 1997 een gedragscode samengesteld, die door veel amateurclubs is ondertekend. 
De inhoud van deze gedragscode is ook nu nog in de praktijk direct toepasbaar, zodat je vereniging er mee aan de slag kan.

Voetbalshirts.com



Thuis voelen
Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij een vereniging. Ongeacht je voetbalcapaciteiten en culturele achtergrond. Een actieve en sportieve vereniging moet op basis van goede ontwikkelingsmogelijkheden voor de leden herkend worden als een aantrekkelijke club. De realiteit is dat er rondom de velden ook zaken gebeuren die het voetbal in een kwaad daglicht stellen. Het beleid van je vereniging is er op gericht excessen te voorkomen. Indien deze toch optreden, dan zullen er maatregelen moeten worden genomen.

Inhoud gedragscode
In de gedragscode is een aantal gedragsregels opgenomen waaraan leden en bezoekers van de vereniging zich dienen te houden en waarop ze aangesproken kunnen worden. Er moet respect voor elkaar zijn en duidelijkheid voor iedereen. Ook is in de gedragscode een voorbeeldcontract jeugdspelers opgenomen. Als er binnen je vereniging afspraken worden gemaakt, dan dient iedereen zich hieraan te houden.

Sportus.nl



In de praktijk
Dat gaat helaas niet altijd op in de praktijk weten we al te goed inmiddels. Als dat het geval is, dan is een gesprek in eerste instantie het middel om hierin verandering te brengen. Is er sprake van een ernstig feit, dan is het bestuur volgens de statuten van je amateurclub bevoegd tot strafoplegging van leden. Dit kan zijn: een berisping, uitsluiting van wedstrijden, schorsing of royement. Voorkomen is beter dan genezen. Maar onderneem in ieder geval zelf actie. Veelal blijkt hiervan een preventieve werking uit te gaan.


O.a. gebruikt gemaakt van info: www.knvb.nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten